It giet oan! Fiets jij deze winter de Elfstedentocht?

It giet oan! Fiets jij deze winter de Elfstedentocht?

Of we nog een Elfstedentocht krijgen deze winter? Die kans lijkt wel erg klein nu de dooi is begonnen. Maar de alternatieve tocht der tochten – op de fiets – staat gewoon weer gepland, net als altijd. Al is het dit jaar een hele bijzondere editie.

Als je dit weekend genoot op de schaatsen, dan heb je er misschien wel even met weemoed aan gedacht: de enige echte Friese Elfstedentocht. Al 24 jaar geleden is het inmiddels dat hij voor het laatst werd verreden.

Ooit gaat het er weer van komen natuurlijk, hopen we. En tot die tijd is er een mooi alternatief, waar je minstens zo sterk voor in je schoenen moet staan. 

De Elfstedentocht die je kunt fietsen dit jaar is door de coronacrisis ook nog eens een hele bijzondere. Je doet de tocht van zo’n 230 kilometer op eigen gelegenheid namelijk. En dat maakt het eigenlijk nog wat heroïscher dan andere jaren. 

Aanmelden

Doe je mee, dan ben je dus helemaal vrij om zelf een dag te kiezen. Zolang dat maar voor het einde van de winter is. Oftewel voor 20 maart. En uiteraard dien je ook rekening te houden met de geldende corona-maatregelen van dat moment. Dus check ook even van te voren met hoeveel mensen je de tocht mag fietsen. 

Begint het bij jou al te kriebelen als je dit leest? Dan hoef je alleen maar een datum te prikken, en je hier nog even aan te melden. Wanneer je het deelnamegeld (a € 7,50) hebt betaald, dan ontvang je  binnen een dag de route als GPX, en ook een linkje naar de Google Maps kaart.  

Herinnering

Wil je ook nog een herinnering in de vorm van een medaille en een stempelkaart, vergeet dan niet je tocht te registreren op Strava, als bewijsmiddel. Of maak een aantal selfies onderweg, die je achteraf kunt mailen.

Doe je mee aan deze Winterfiets Elfstedentocht, dan heb je niet alleen een prachtige uitdaging om het jaar goed te beginnen, maar je steunt er ook de stichting Friesland Beweegt mee. Zodat zij ook in de toekomst fietsevenementen zoals deze kunnen blijven organiseren.

Jezelf aanmelden of meer lezen over deze toertocht doe je op deze plek.

Foto: Kayle Kaupanger