Rust roest? De effecten van een vakantie zonder fiets

Rust roest? De effecten van een vakantie zonder fiets

Veel wielrenners gebruiken hun vakantietijd om met de fiets op avontuur te gaan, of in ieder geval flink wat kilometers te maken. Maar niet iedereen heeft die luxe, of de behoefte. Misschien kijk jij juist wel uit naar twee of drie weken helemaal niks doen. Geen enkele verplichting, dus ook geen training.

Een korte pauze inlassen en afstand nemen van alles wat je normaal zo bezig houdt kan geestelijk erg verfrissend zijn. Vooral wanneer je daar zelf ook echt aan toe bent. Maar voor je zorgvuldig opgebouwde conditie heeft dat natuurlijk wel consequenties. 

Goed dus om eens te kijken naar wat de impact is van zo’n rustperiode. En hoe kun je jezelf geestelijk weer opladen, terwijl je conditie wel een beetje op peil blijft?

Een meevaller voor ervaren wielrenners

Om meteen maar met het positieve nieuws te beginnen: een korte vakantie hoeft helemaal niet zo dramatisch te zijn voor je vorm als je misschien wel denkt. Al speelt de lengte van je vakantie natuurlijk wel een rol. Meestal begint het echte verval van je conditie namelijk na één of twee weken.

Fiets je al minstens enkele jaren? Dan heb je nog wel een voordeel ten opzichte van minder ervaren wielrenners. Het is namelijk bewezen dat je uithoudingsvermogen minder snel afneemt als je al langer traint. 

Een weekje niks doen? Zie het als een rustweek

Heb je besloten om één week helemaal niks te doen? Dan is er überhaupt niet zo veel aan de hand. Je zou het zelfs kunnen zien als een normale rustweek, zoals wielrenners die wel vaker nemen. Het is ook logisch trouwens dat de gevolgen dan nog heel erg meevallen. Je zit de eerste dagen nog volop in je herstelmodus namelijk, en bent na enkele dagen juist helemaal opgeladen.

Zo kun je de schade beperken

Stel je bent toe aan een iets langere rustperiode, maar wilt de negatieve impact op je uithoudingsvermogen ook wel wat beperkt houden. Wat kun je dan het beste doen?

Gelukkig kun je de afname van je conditie al afremmen, door heel beperkt iets te blijven doen. En dat hoeft niet per se op een fiets te zijn. In weze kun je daar iedere activiteit voor gebruiken waarbij je je hartslag verhoogt. Hardlopen bijvoorbeeld, of zwemmen.

Hardlopen kan overal en op ieder moment. (foto: Bruno Nascimento)

Het voordeel is dat je een paar hardloopschoenen zo hebt ingepakt als je weg gaat, en dat je het kunt doen op ieder gewenst moment en op iedere plek.

Helemaal tot het uiterste gaan hoeft daarbij niet eens. Wat kort intervalwerk bijvoorbeeld, een keer of drie in een week, kan er al voor zorgen dat je conditie voor het grootste deel bewaard blijft. 

Een kleine dip voor lief nemen

Train je normaal heel consequent, dan zul je het uiteraard gaan merken als je twee of drie weken helemaal niks doet. Maar desastreus hoeft dat uiteraard niet te zijn, als je een klein dipje voor lief neemt. 

Het kan even zoeken zijn naar je ritme, wanneer je weer begint. En je zult vermoedelijk merken dat je iets sneller vermoeid raakt bij een grote inspanning. Maar pak je met nieuw elan de draad weer op, dan zul je snel je oude niveau weer gevonden hebben. 

Bedenk je daarbij dat de vijftig weken die je wel wat doet per jaar, veel meer impact hebben om je fitheid, dan de twee weken die je eventueel niks doet.

Foto bij intro: Kornel Mahl