EF Pro Cycling koerst met opvallende nieuwe ‘tijdrithelm’ van POC

EF Pro Cycling koerst met opvallende nieuwe ‘tijdrithelm’ van POC

Wie de eerste wegwedstrijden van dit jaar zag, kan het bijna niet hebben gemist: de nieuwe POC-helm van EF Pro Cycling, die opvallend veel op een tijdrithelm lijkt. 

De bijzondere helm werd voor het eerst gespot in de Tour Down Under, op het hoofd van Harry Sweeny. Maar het zijn de vrouwen van EF Education-Cannondale die er de afgelopen week furore mee maakten, in de eerste koersen op Europese bodem.

De helm is officieel nog niet aangekondigd door POC, waardoor we het vooralsnog moeten doen met de beelden.

Het model lijkt sterk op een tijdrithelm, maar dan geoptimaliseerd voor de weg. De oren zijn voor de helft bedekt, en de helm is voorzien van een vizier. Die is optioneel, en drie magneetjes houden het vizier op zijn plek. Verder valt op dat de achterkant minder uitsteekt, in vergelijking met de meeste tijdrithelmen.

De helm is voorzien van drie ventilatiegaten aan de voorzijde, en één gat aan de achterzijde. Wat overeenkomt met de Procen TT, de tijdrithelm van POC. Veel ventilatie biedt de helm dus niet. Wellicht is dat ook de reden waarom we het model maar heel even zagen in de Tour Down Under. 

Zowel onder fans als commentatoren zorgt de ’tijdrithelm’ ondertussen voor de nodige reuring. Niet iedereen vind het een even fraai gezicht namelijk. En daarnaast is er nog een probleem: renners zijn nauwelijks nog te herkennen.

Mooi of niet, daar kun je over twisten. Maar één ding staat in ieder geval vast, de weghelm met vizier maakt dit jaar zijn comeback. Eerdere modellen – die je vast nog niet vergeten bent – zijn onder meer de Giro Air Attack uit 2012, en de Giro Vanquish uit 2017.

INEOS Grenadiers

POC mag dan in het bezit zijn van de meest opvallende weghelm van dit moment, ook de INEOS Grenadiers fietsen momenteel rond met een bijzondere helm die nog niet is aangekondigd. Ook in dit geval gaat het om een model dat de oren deels bedekt.

De helm is van KASK, en het lijkt een mix van de huidige Utopia en de Bambino. Een vizier ontbreekt echter, waardoor hij wat meer lijkt op een standaard weghelm.

Desalniettemin lijkt er sprake van een nieuwe trend in het peloton. Aero-weghelmen die de oren deels bedekken.

Hoeveel aerodynamische voordeel de helmen van KASK en POC opleveren is nog niet bekend. Maar ongetwijfeld horen we daar snel meer over, zodra beide modellen zijn gepresenteerd. POC liet al weten dat een officiële lancering van de helm spoedig volgt.

Foto bij intro: Instagram EF Education-Cannondale