Drenthe Rond: monstertocht over de provinciegrens

Drenthe Rond: monstertocht over de provinciegrens

Drenthe Rond

Heb jij op 22 augustus nog niks gepland, en ben je wel toe aan een flinke uitdaging? Dan is Drenthe Rond wellicht precies wat je zoekt. Als je een echte kilometervreter bent tenminste…  Deze toertocht over de provinciegrens is namelijk zo’n 275 kilometer lang.

In Nederland zijn er heel wat bekende fietsrondjes, die jij als fanatieke fietser natuurlijk wel kent. Klassiekers die je minstens eens in je leven eens gefietst wilt hebben, zoals de Elfstedentocht op de fiets, het rondje IJsselmeer en de Amstel Gold Race. 

Dat lijstje met klassiekers mag gerust wat langer zijn dachten ze in Drenthe, en daarom werd er twee jaar geleden een nieuwe klassieker bedacht: Drenthe Rond. Een monstertocht waarbij je de provinciegrens volgt, zoals de naam al doet vermoeden. En dat levert een flinke ronde op van 275 kilometer. Een tocht waarbij je uiteraard in alle vroegte vertrekt en waarbij je onderweg de mooiste en meest bijzondere plekken van de provincie aandoet. 

Zo kom je bijvoorbeeld langs de Koloniën van Weldadigheid, onlangs nog uitgeroepen tot werelderfgoed. Maar je fietst ook langs het gevangenismuseum in Veenhuizen, het Nationaal Park Drents-Friese Wold, de Schaapskooi Bargerveen en het Zuidlaardermeer. Om maar enkele plekken te noemen.

De start en finish zijn in Valthe, en onderweg kun je uiteraard op de nodige support rekenen. Zo zijn er motards en een bezemwagen die voor begeleiding zorgen, en zijn er op de route mecaniciens beschikbaar om pech te verhelpen. En natuurlijk kun je ook je voorraden aanvullen onderweg, dankzij de verschillende verzorgingsposten. Een pastamaaltijd in onder meer inbegrepen.

Ook goed om te weten: de route wordt niet uitgepijld, maar kun je volgen via GPS. De exacte route kun je enkele dagen voor de toertocht downloaden.

Wat Drenthe Rond extra bijzonder maakt is dat de volledige opbrengst naar enkele goede doelen gaat. Het KWF is er daar eentje van, en per jaar kiest de organisatie nog eens drie goede doelen uit. 

Wil je meedoen aan deze toertocht? Dan is van te voren inschrijven verplicht, en dat kan nog tot en met donderdag 19 augustus. Op de website van Drenthe Rond vind je daarnaast ook meer informatie over deze tocht.

Foto: Stichting Goede Doelen Valthe