De alternatieve Drenthe 200: Drenthe Kanzelled

De alternatieve Drenthe 200: Drenthe Kanzelled

Zat jij te balen dat je de Drenthe 200 dit jaar op je buik kon schrijven? En dacht je zelf aan een alternatief? Omcirkel de 28e dan maar in je agenda, want dan vindt er officieel een Drenthe Kanzelled 200 plaats. Met dank aan de initiatiefnemers Joost en Merlijn.

Ieder jaar weer staat-ie normaal gesproken gepland tussen kerst en oud en nieuw. De Drenthe 200 is berucht inmiddels, als een extreem zwaar offroad festijn op de mountainbike, gravelbike of crosser. Met 200 mooie maar loodzware kilometers door het Drentse land, met start en finish in Roden. 

Behalve dit jaar natuurlijk. Al in oktober moest de organisatie besluiten dat de editie van 2020 onmogelijk kon plaatsvinden. Iedereen zag dat nieuws aankomen, maar niet iedereen liet het daar bij zitten…

Joost Gremmen, zelf een grote gravelfan en meervoudige deelnemer van de Drenthe 200, besloot dat er dan maar een Drenthe Kanzelled 200 moest komen. Helemaal in lijn met de Dirty Kanzelled van Laurens ten Dam eerder dit jaar.

Het initiatief van Joost werd meteen omarmt door Merlijn Spenkelink, die je misschien wel kent als fotograaf, of als oprichter van Dutch Gravel. 

Hoeveel onverharde wegen kun jij in Drenthe Kanzelled aan elkaar knopen? (Foto: Pascvii)

Misschien was het je plan om dit jaar de Drenthe 200 te rijden, en misschien had je daar nog geen enkel moment aan gedacht. In beide gevallen heb je nu echter een prachtige gelegenheid om op 28 december eens helemaal los te gaan. Over de mooiste onverharde stroken bij jou in de buurt.

De spelregels en de route 

Die 200 kilometer afleggen, dat is nog niet zo simpel. Maar de spelregels van deze Drenthe Kanzelled zijn gelukkig wel heel eenvoudig. Je start namelijk op 28 december, om 6:00 uur ’s ochtends. Alleen, of maximaal als groepje van 4 personen. En vervolgens rij je een door jezelf geplande route van 200 kilometer, over zoveel mogelijk offroad wegen.

Als je geluk hebt, dan scoor je ook nog ergens één of meerdere warme maaltijden onderweg, net als bij de Drenthe 200. Goed eten en drinken is dan ook de grootste tip voor deze dag. 

Verder is het natuurlijk zaak dat je rekening houdt met de geldende corona-maatregelen van dat moment. En vergeet ook niet dat heel veel natuurgebieden verboden terrein zijn in het donker. Je route zorgvuldig uitstippelen is dus nodig.  

Route gepland? Eigenlijk staat je dan niks meer in de weg om een dagje te genieten op de fiets, terwijl je ook gruwelijk hard gaat afzien… Vergeet vooral je avontuur niet te delen. Met de hashtag #DrentheKanzelled200 hou je iedereen op de hoogte.