Geen Dirty Kanza, dus plant ‘LTD’ een Dirty Kanzelled

Geen Dirty Kanza, dus plant ‘LTD’ een Dirty Kanzelled

zonsopkomst

Het zal dit jaar rustig zijn op 30 mei, in de Flint Hills rond Kansas. De wereldberoemde gravelrace Dirty Kanza is namelijk uitgesteld naar later dit jaar. Balen natuurlijk. Maar deelnemer Laurens ten Dam liet het er niet bij zitten, en bedacht een prachtig alternatief waar jij bovendien aan mee kunt doen. Zet hem dus maar in de agenda als je van gravel houdt: 30 mei is het tijd voor Dirty Kanzelled.

Dirty Kanza, daar heb je natuurlijk al lang eens van gehoord. De ‘Word’s Premiere Gravel Grinder’ is zonder twijfel de allerbekendste gravelrace die er is. Velen zien de race zelfs als het officieuze wk gravel. 

Het succes van Dirty Kanza blijkt ook uit de cijfers. In het eerste jaar in 2006 stonden er 36 deelnemers aan de start en dit jaar zouden dat er 4.000 zijn. Volgens organisator en bedenker Jim Cummings bestaat er dan ook geen betere plek in de wereld om te gravel grinden.

Cummings kan het weten. Hij groeide op in de Flint Hills en reed zijn rondjes al op gravel, lang voordat het een wereldwijd fenomeen werd.

Aankondiging

Dit jaar geen stoempen en stofhappen dus over gravelpaadjes in East-Central Kansas. Maar de coronacrisis maakt mensen gelukkig inventief.

Laurens ten Dam en zijn kompaan Stefan Bolt besloten namelijk dat ze de dertigste niet stil gaan zitten. In aflevering 63 van de podcast Live Slow Ride Fast werd daarom hét alternatief voor Dirty kanza door beide heren al aangekondigd, en ze noemen het toepasselijk ‘Dirty Kanzelled’.

De route en de regels

Het idee van Dirty Kanzelled is simpel, en begint bij het uitstippelen van je eigen route. Over zoveel mogelijk onverharde wegen en paden uiteraard. De afstand die je fietst, die is natuurlijk gelijk aan Dirty Kanza. Je kan dus kiezen voor 160, of helemaal losgaan over 320 kilometer.  

Het mooie is dat je exact om 6.00 uur vertrekt, precies zoals je op de racedag zou doen. Dat je daarvoor rond 4.00 uur moet opstaan om je havermout te fiksen en je spullen te pakken neem je uiteraard voor lief.

Eén voordeel heb je als je meedoet: je vertrekt vanaf je eigen huis, dus geen gedoe om ergens aan de start te komen.

Uiteraard rij je dit event solo of als duo, in lijn met de corona-voorschriften die dan gelden. Voor de rest werkt de uitdaging precies zoals de echte Dirty Kanza. Je zorgt ervoor dat je jezelf voorziet van alle proviand voor onderweg, en stapt maar twee keer af voor een echte ruststop, of om jezelf te voorzien van nieuwe bevoorraading.

Feestje

Tot slot hoort er natuurlijk een klein thuisfeestje bij, als je dit offroad avontuur hebt volbracht. Heel slim dus om je barbecue alvast klaar te zetten, of op zijn minst je koelkast te voorzien van wat drankjes. Zodat je na afloop kunt toasten op een mooie dag.

Buzz

Zodra beide heren de aankondiging deden ontstond er uiteraard meteen de nodige buzz over Dirty Kanzelled. De kans is in ieder geval aanwezig dat er meerdere bekende wielrenners zullen deelnemen aan de challenge. 

Ten Dam liet in ieder geval al weten in zijn show dat Lars Boom en Gosse van der Meer van harte zijn uitgenodigd om mee te doen. En aangezien beide heren op de oorspronkelijke startlijst stonden van Dirty Kanza, is de kans zeker aanwezig dat ze de uitdaging aangaan.

Wil je op de hoogte blijven van dit event, dan is het natuurlijk wijs om de podcast en de social kanalen van beide heren te (blijven) volgen. Hieronder zie je in ieder geval de eerste aankondiging van Laurens ten Dam.  

Dit bericht bekijken op Instagram

Ok. It is on! #dirtykanzelled May 30th. For obvious reasons @dirtykanza is not going to happen on the original date. I am going to celebrate cycling and the love that it gives me during these time. I hope a lot of people will follow! But like in an event, there are some rules… -Build your own route. Mine is already in the making since March.. 100 or 200 miles! -start at 6 am sharp -fully self supported -preferably 2 rest stops maximum. To restock your supplies. Like the real thing. -Ride solo or in pairs (according to your local covid rules) -make sure to celebrate after. There was already a small buzz in The Netherlands around this after a podcast mention. Let’s do it workd wide and celebrate cycling. #dirtykanzelled #liveslowridefast

Een bericht gedeeld door Laurens Dam (@laurens_ten_dam) op

Foto bij intro: Jonathan van den Broek / Unsplash