Cicli Berlinetta: walhalla voor liefhebbers van vintage bikes

Cicli Berlinetta: walhalla voor liefhebbers van vintage bikes

Wat doe je als je originele vintage racefietsen verzamelt, en je collectie flink uit de kauwen dreigt te lopen? Dan kun je natuurlijk zelf een winkel beginnen, waarbij je deze vintage fietsen koopt, opknapt en weer verkoopt. 

Precies dat laatste laatste deed Dustin Nordhus in zijn woonplaats Berlijn. Al sinds 2005 is hij daardoor de trotse eigenaar van Cicli Berlinetta, een wel heel bijzondere bike shop waar je geen alledaagse fietsen koopt.

Geen hype

Vintage racefietsen mogen dan al enkele jaren een ware hype zijn, voor Nordhus gaat de liefde veel dieper. Al lang voordat deze fietstrend aansloeg ontdekte hij zijn passie voor handgemaakte Italiaanse frames uit de jaren zestig, zeventig en tachtig.

Nordhus – ooit een stuntman op de fiets voor de televisie- en filmindustrie – emigreerde in de jaren negentig naar Duitsland. Hij had er toen ook al een carriΓ¨re opzitten als fietskoerier, voordat hij in Berlijn zijn handel in stalen baan- en racefietsen begon, van merken als Colnago, Pinarello en De Rosa.

ItaliΓ«

Waarom Nordhus viel voor vintage fietsen van Italiaanse makelij? In een tijd dat racefietsen nog niet massaal van de lopende band kwamen, waren er behoorlijk wat framebouwers waarbij je terecht kon voor een nieuwe fiets. De Italianen hadden wat dat betreft een reputatie hoog te houden. Iedere framebouwer werkte er met zijn eigen signatuur, die bestond uit een vaak unieke constructie van het frame, dikwijls afgewerkt met een flamboyante paintjob en dito belettering. 

Honderd fietsen

Cicli Berlinetta mag dan een winkel van kleine omvang zijn, Nordhus bezit wel honderd opgeknapte vintage fietsen uit vervlogen tijden. Teruggebracht in een perfecte staat, alsof de tijd heeft stilgestaan. De prijs die je betaalt voor zo’n volledig opnieuw opgebouwde fiets kan dan ook aardig oplopen. 

Met liefde en aandacht voor detail

Even wat versleten onderdelen vervangen en een fiets weer snel in de verkoop zetten? Die vlag gaat voor Nordhus niet op. Tijdens het opknappen van de originele fietsen gaat er veel aandacht uit naar het gebruik van de juiste originele onderdelen, die uit dezelfde tijd komen als de fiets. Voor het perfecte plaatje, Γ©n zodat je daadwerkelijk op een fiets wegrijdt die zo aanvoelt als toen hij nieuw was. 

Zelf een fiets samenstellen

Mocht je trouwens liever je eigen fiets laten bouwen, precies volgens het plaatje in je hoofd, dan kun je ook al in de Schânfließer Straße terecht. Dustin werkt namelijk nauw samen met een zeer gerespecteerde framebouwer, voor wie in overleg alles mogelijk is. Wie die framebouwer is, is trouwens het best bewaarde geheim van Cicli Berlinetta.

Benieuwd geworden? Hier kun je zelf checken welke vintage fietsen te koop staan en meer lezen over de unieke werkwijze van deze shop in Berlijn.

https://www.youtube.com/watch?v=pcUIqfwlb3g

Foto bij intro: Pexels