Carbon gescheurd of niet? Zo doe je simpel een check

Carbon gescheurd of niet? Zo doe je simpel een check

frame van carbon
Frame van carbon.

Carbon is heel sterk, maar als je een flinke klapper maakt met je fiets dan kan je frame toch scheuren. Vaak is die schade dan aan de buitenkant te zien, maar niet altijd. Twijfel je na een val? Dan kun je op vrij eenvoudige wijze een extra check doen.

Carbon staat er om bekend dat het licht, stijf én sterk is. Geen wonder dus dat de meeste high-end racefietsen van carbon worden gemaakt. Maar ook al is het materiaal heel sterk, ook carbon kan stuk gaan wanneer je er een flinke klap mee maakt. 

Gelukkig is een frame in veel gevallen nog te repareren dan. En vaak is dat ook de moeite, ondanks de kosten. Vooral wanneer het gaat om een scheur op één plek. 

Is je frame op meerdere plekken beschadigd, dan wordt het soms een hele prijzige klus om alles te laten repareren. Waardoor het soms slimmer is om uit te kijken naar een nieuw frame. 

Ben je gevallen en is er sprake van een gescheurd frame, dan zal de beschadiging vaak zichtbaar zijn aan de buitenkant. Maar dat is niet altijd het geval. Soms is de schade ook onzichtbaar voor het oog. 

Twijfel je, dan is er een simpele manier om een inspectie te doen. Het is een methode die je ook kunt gebruiken trouwens als je wel een barstje ziet, of andere minimale schade.

Simpele check

Het enige wat je nodig hebt voor deze check, is een muntstuk. 

  • Met dat muntstuk tik je zachtjes op het frame. Als het goed is hoor je een helder, hol geluid. 
  • Geef meerdere tikjes terwijl je langzaam richting de verdachte plek beweegt. 
  • Wanneer het geluid ineens heel dof klinkt, dan weet je dat er aan de binnenzijde wat beschadigd is.   

Carbonreparatie

Is je frame beschadigd (of heb je dat vermoeden) dan kan een fietsenmaker je helaas niet helpen. Maar een gespecialiseerd bedrijf in carbonreparatie wel. 

Het eerste wat zij doen is een inventarisatie maken van de schade. Soms kan dat aan de hand van foto’s. Daarna weet je of een reparatie nog mogelijk is, en wat de kosten gaan zijn. En soms zul je bespreken of een reparatie nog wel verstandig is, gezien de kosten.

Het mooie van een reparatie is dat je daar dikwijls niks van terugziet. Of heel weinig. Bovendien is je frame na een reparatie normaal gesproken weer net zo sterk als voorheen. Ook niet onbelangrijk natuurlijk, alleen al voor je gemoedsrust wanneer je weer opstapt.

Foto: Unsplash