Zo kort je het te lange bandje van je fietshelm in

Zo kort je het te lange bandje van je fietshelm in

bandje fietshelm

Ben je het zat dat het te lange bandje van je fietshelm telkens in je gezicht waait? Dan is dit de manier om het bandje in te korten, zonder dat-ie gaat rafelen.

Dat zo’n lang bandje in je gezicht waait is één vervelend ding, daarnaast stoort het je misschien ook hoe het eruitziet. In dat geval is het tijd om het bandje wat in te korten.

Doe het met beleid

Moeilijk is het niet om het bandje van je helm wat korter te maken. Maar ga je aan de gang, doe het dan wel zorgvuldig en bedenk je eerst goed hoe kort hij precies moet zijn. Je wilt niet eindigen namelijk met een te kort bandje…

Waar je rekening mee moet houden is dat je in de winter misschien een petje of muts onder je fietshelm draagt. En daarnaast wil je natuurlijk dat het bandje niet te strak zit. Je wilt immers nog je mond open kunnen doen en normaal adem kunnen halen.

Scherpe schaar

Is de afstelling van je fietshelm in orde, dan kun je aan de slag. Het inkorten zelf is redelijk simpel gelukkig, want daarvoor gebruik je gewoon een scherpe schaar. Let er daarbij op dat je recht knipt, en knip het bandje in één keer door.

Vuurtje

Als dat gelukt is ben je nog niet helemaal klaar. Tenslotte moet je nog voorkomen namelijk dat de bandjes gaan rafelen. Dat doe je door de uiteinden van de bandjes even in het vuur te houden. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een aansteker. 

Op deze wijze schroeien de nylon draadjes aan elkaar, en zullen ze niet gaan rafelen.

Klaar? Dan ben je weer een stukje aerodynamischer op de weg. En ook fijn: er tikt niks meer tegen je wang aan tijdens een stevige wind!

Foto: In de Kopgroep