2 essentiële tips als je een stugge nieuwe band monteert

2 essentiële tips als je een stugge nieuwe band monteert

vouwband

Een nieuwe vouwband monteren kan als je pech hebt een echte struggle zijn. Vooral wanneer die nieuwe band ook nog heel erg stug is. Is dat het geval? Doe dan je voordeel met deze twee essentiële tips. 

Zo krijg je een band eenvoudiger in de velg

Een nieuwe band om de velg leggen kan een heel eenvoudig klusje zijn als het meezit. Maar als dat niet het geval is, dan heb je waarschijnlijk vooral moeite om dat laatste stukje band op zijn plek te krijgen. In de velg.

Nou kun je voor dat laatste stukje een bandenlichter gebruiken, maar liever doe je dat natuurlijk niet. De vergroot de kans namelijk op een lekke band. 

Wat je beter kunt doen is in de band knijpen zodat de band terecht komt in het midden van de velg. Daar zit de band namelijk wat dieper in de velg. Begin met knijpen aan de overzijde, en duw de band ondertussen in de richting van het stuk dat er nog in moet. Als je het goed doet, dan gaat de band nu net wat gemakkelijker over de rand van de velg. 

Nog steeds niet zonder moeite misschien, maar deze techniek maakt zeker weten een verschil.

Truc voor als een band niet goed in de velg ligt

Is het je gelukt om die band om de velg te leggen, dan ben je er in principe natuurlijk. Maar niet als blijkt dat die band er niet goed opligt. Een deel van de band steekt dan verder uit, of verdwijnt juist verder in de velg. Toch gaan fietsen op zo’n band geeft je het gevoel alsof er een slag in je wiel zit. 

Vervelend, maar het komt vaker voor dan je denkt. Een vouwband heeft nou eenmaal een tijd opgevouwen gezeten, wat niet echt helpt als je hem netjes om een velg wilt leggen.

De truc? Pomp je band zo ver mogelijk op, waarbij je uiteraard niet over de maximale bandendruk wilt gaan. Grote kans dat je band nu alsnog goed in de velg terecht komt, als je ver genoeg doorpompt. Waarschijnlijk hoor je de band op dat moment ‘ploppen’. 

Was dat niet voldoende? Dan doet wat water en zeep vaak wonderen. Laat eerst je band weer leeglopen. Spuit vervolgens een mengsel van water en zeep met een plantenspuit tussen je band en velg op de plekken waar je band niet goed op zijn plaats zit. 

Pomp je nu de band weer zo ver mogelijk op. Het kan haast niet anders of de band springt nu alsnog in zijn goede vorm. Dat hoor je als het goed is, en je kunt het uiteraard ook zien.

Een eenvoudige truc die in principe altijd werkt. Gelukkig maar, want zo verdoe je geen tijd en kun je snel weer de weg op.

Foto: In de Kopgroep