Zin in een rondje IJsselmeer? Op 1 en 2 juli heb je de kans!

Zin in een rondje IJsselmeer? Op 1 en 2 juli heb je de kans!

Afsluitdijk

Goed nieuws! Op 1 en 2 juli gaat de Afsluitdijk eindelijk weer even open voor fietsers. De uitgelezen kans dus als je al tijden een rondje IJsselmeer of zelfs een rondje Zuiderzee wilt doen.

Al jaren is het wegens werkzaamheden onmogelijk om de Afsluitdijk over te fietsen. Vervelend, want daardoor kon je in principe ook al jaren het klassieke rondje IJsselmeer niet fietsen. Tenzij je via pendelbusjes de dijk overging. Wat een hoop gedoe was natuurlijk, en veel wegnam van de magie.

Doorn in het oog

Dat de Afsluitdijk al zo lang dicht is voor fietsers en wandelaars, is uiteraard een doorn in het oog voor veel belangenorganisaties. Die streden er dan ook voor om de dijk eerder en vaker open te krijgen. Al is het maar voor korte perioden tussen de werkzaamheden. 

Rondje IJsselmeer of Zuiderzee

Dat de dijk op 1 en 2 juli weer voor heel even opengaat, hebben we dus te danken aan deze organisaties. En het is een unieke gelegenheid voor wie al tijden zin heeft in een rondje IJsselmeer, of zelfs een rondje Zuiderzee.

Het klassieke rondje IJsselmeer is met zijn 300 kilometer een echte uitdaging. Maar er zijn ook wielrenners die nog verder gaan… Het rondje Zuiderzee is namelijk zo’n 385 kilometer. En in dit geval fiets je ook om Flevoland heen (wat ooit Zuiderzee was).

Afsluitdijk

Retourtje over de dijk

Ook wanneer je niet van die ambitieuze plannen hebt, dan is het weekend van 1 en 2 juli uiteraard een uitgelezen kans. Eindelijk kun je dan weer eens ervaren hoe het is om het IJsselmeer over te steken. En wat dacht je van een retourtje Afsluitdijk? De dijk is zo’n 32 kilometer lang, dus ook dan kom je wel aan je kilometers…

Fiets je over de Afsluitdijk, dan fiets je bovendien voor het eerst over het nieuwe fietspad, aan de kant van de Waddenzee. Op een kort stuk na dan, waarbij je nog over het oude pad fietst.

Nog een goede reden om te gaan

Belangenorganisaties zoals de Fietsersbond en de NTFU hopen trouwens dat veel mensen gebruik maken van de kans om de Afsluitdijk over te fietsen. Hiermee staan zij nog krachtiger namelijk in hun standpunt dat de Afsluitdijk vaker open moet. 

Mocht jij nog twijfelen, dan heb je dus nog een goede reden om te gaan. Wellicht helpt het om de dijk vaker open te krijgen!

Ga je een rondje plannen? Hou er dan wel rekening mee dat de dijk op beide dagen open is tussen 8.00 en 18.00 uur. Meer details over deze weekendopenstelling lees je op deze website van Rijkswaterstaat.

Foto’s: Unsplash en Pixabay