5 prachtige plekken om van de herfst te genieten

5 prachtige plekken om van de herfst te genieten

De bossen kleuren inmiddels weer geel, oranje en rood en dat maakt een fietstocht in de natuur nog wat mooier! Heb jij zin om deze pracht te ontdekken? Dan zijn hier een aantal plekken waar dat uitstekend kan.

Veluwe 

Met stip op één uiteraard het grootste bosgebied van Nederland: de Veluwe. Het hele jaar kun je hier prachtig fietsen, maar in de herfst is de natuur hier misschien wel op z’n mooist. 

Maak een rondje via de Posbank, Radio Kootwijk, één van de nationale parken, of fiets via de vele heidevelden en zandverstuivingen die er zijn. Wie weet spot je zelfs burlende edelherten als je vroeg of laat bent! 

Aan fietsroutes in ieder geval geen gebrek. De Veluwe is wel duizend vierkante kilometer groot en dus kun je er eindeloos toeren. En dankzij de vele stuwwallen – ontstaan in de ijstijd – kun je ook nog genieten van de nodige hoogtemeters.

Utrechtse Heuvelrug

Ook de Utrechtste Heuvelrug staat bekend om zijn pracht en praal in de herfst. Wat wil je ook met zoveel bossen, heidevelden, landgoederen en kastelen. Het glooiende landschap zorgt daarnaast voor een extra uitdaging als je er fietst! Bekende klimmetjes in dit gebied zijn onder meer de Amerongse berg, de Grebbeberg en de Laarsenberg.  

Volg je hier een van de mountainbikeroutes? Let er dan op dat je een geldig vignet nodig hebt. Voor € 7,50 heb je er een en deze is een heel jaar geldig. Een deel van dat geld wordt besteed aan het onderhoud van de routes.

De Pyramide van Austerlitz, het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug.

Drents-Friese Wold

Het Drents-Friese Wold is na de Veluwe het grootste aaneengesloten bos van Nederland. Maar tijdens een rondje door dit nationaal park fiets je niet alleen maar in het bos. Onderweg geniet je ook van heidevelden, zandverstuivingen en prachtige meertjes. 

Aan route-opties heb je sowieso geen gebrek, dankzij de vele verharde én onverharde paden die het park doorkuizen. Er zijn twee afwisselende mountainbikeroutes die je dankzij een verbindingsstuk ook als een grote tocht kunt fietsen.  

Sallandse Heuvelrug

De Sallandse Heuvelrug bestaat uit maar liefst 26 heuvels en een fietsnetwerk van meer dan 500 kilometer. Ga je er fietsen, dan geniet je regelmatig van een prachtig uitzicht dankzij de hoogteverschillen en vergezichten. 

De vele heuvels die je er vindt, vragen er uiteraard om om bedwongen te worden. Enkele (letterlijke) hoogtepunten zijn de Holterberg, de Haarlerberg, de Noetselerberg en de Sprengenberg.

De heuvelrug is ook zeer in trek bij mountainbikers. De routes vanuit Rijssen en Hellendoorn behoren zelfs tot de populairste routes van Nederland. 

Maasduinen

In het Nationaal Park Maasduinen geniet je afwisselend van bossen, heide, duinen en vennen. Het duinlandschap wat je hier vindt is vrij zeldzaam in Nederland, en dat maakt een bezoekje extra speciaal. Enkele hoogtepunten zijn het Reindersmeer, de Afferdense duinen met zijn uitkijktoren en de Mookerheide.

Ga je er mountainbiken, dan heb je de keuze uit drie routes. Die variëren van 16 tot 28 kilometer, waarbij je uiteraard de nodige hoogtemeters krijgt voorgeschoteld.

Naast deze bijzondere natuurgebieden is het natuurlijk op heel veel plekken prachtig fietsen in de herfst. Ook bij jou in de buurt dus. En ook al ken je sommige van die plekken al, de natuur weet je in de herfst vaak alsnog te verrassen. Trek er dus op uit en geniet ervan!

Foto’s: Unsplash