5 bijzondere gravel-events in Europa

5 bijzondere gravel-events in Europa

LTD Gravel Raid

Een lijstje maken van de vijf mooiste graveltochten in Europa is nog best een lastige kwestie. Want de kalender met gravel-events is inmiddels uitgebreid en bij vrijwel iedere tocht draait het vooral om de good times. Met vrienden, gezelligheid, en een uitdagende route.

Een ding is zeker, de volgende vijf Europese graveltochten misstaan niet op je ultieme to do lijstje, als je een echte gravel-fan bent. Waarom dat zo is, en wat iedere tocht zo uniek maakt, lees je in dit overzicht.

The Dirty Reiver – Engeland en Schotland

The Dirty Reiver is een gravel-race op de grens van Engeland en Schotland, die jaarlijks plaatsvindt in april. Geheel volgens de gravel-traditie is de race veel meer dan alleen een sportieve uitdaging. Niet voor niks moedigt de organisatie je aan om er een weekend uit van te maken, met de nodige ‘rides, beers and good times’. 

Het parcours van The Dirty Reiver is 200 kilometer lang, met 90 procent gravelwegen, en met 3500 hoogtemeters. Voor de iets minder getrainde gravel grinder is er ook een Dirty One Thirty van 130 kilometer en een Dirty Sixty Fiver van 65 kilometer.

Tijdens de Dirty Reiver ben je voornamelijk op jezelf aangewezen. Niet zo verwonderlijk dus dat de organisatie van je verlangt dat je een fluitje, een isolatiedekentje en een multitool meeneemt voor onderweg. 

De volledige paklijst vind je op de site van The Dirty Reiver, net als alle informatie over het event. Inschrijven voor de editie van 17 en 18 april 2020 is mogelijk vanaf 1 december.

Grinduro – Schotland

Het concept van Grinduro is simpel, en precies wat de naam doet vermoeden: een gravel-race gecombineerd met een enduro in mountainbike-stijl. Grinduro rij je een in sociaal tempo, met vier segmenten in de race, waar je een snelle tijd kunt neerzetten.

Grinduro is een fietsfeest, waar plezier net zo belangrijk is als de race. Live muziek, heerlijk eten en een camping staan garant voor een echte festivalsfeer.

Het parcours bestaat uit gravel, dirt, lange beklimmingen en singletracks. Tijdens Grinduro kun je dus flink aan de bak, maar de wedstrijd is niet bedacht als een regelrechte slijtageslag.

De eerste editie van Grinduro vond plaats in Californië, in 2015. Maar inmiddels timmert het event wereldwijd aan de weg. Met in 2019 maar liefst vier events, in Californië, Schotland, Canada en Japan.

De race is 80 kilometer lang, en er is zelfs een Grindurito van 40 kilometer, voor als je wat meer op het festival-deel wilt focussen. 

De volgende editie in Schotland is volgend jaar zomer. De exacte datum is nog niet bekend, maar je kunt wel alvast in de stemming komen met onderstaand filmpje van sponsor Canyon.

Op de officiële site van Grinduro lees je meer over dit gravel-event.

Rift – IJsland

Wat dacht je van een offroad gravel-race over 200 kilometer, door de ruige en afgelegen lavavelden van IJsland? Dat is wat je te wachten staat tijdens Rift Iceland, in een landschap dat je gerust surrealistisch mag noemen.

Rift Iceland vindt plaats in het zuidwesten van IJsland, temidden van de heuvels. Deelnemers krijgen zo’n 1500 hoogtemeters te verwerken, met flink wat rivieren om over te steken.

En die ‘rift’ waar dit gravel-event zijn naam aan ontleent? Dat is de breuklijn in de aarde tussen Noord-Amerika en Eurazië. Niet zo gek dus dat je tijdens de wedstrijd ook een actieve vulkaan passeert.

Het weer in IJsland is grillig, zelfs in de zomer. Een extra laagje meenemen behalve je snelpak kan dus geen kwaad. Start- en finishlocatie Hvolsvöllur is een weekend lang the place to be. Met na de race een after party met live muziek, en een bar die open is tot de late uurtjes.

De volgende Rift Iceland is op 25 juli 2020. Meer informatie over het event vind je hier.

Dirty Boar – België

Zoek je het liever wat dichter bij huis? Dan hoef je slechts af te zakken naar België, waar ieder jaar in september de Dirty Boar Gravel Ride plaatsvindt. 

Die naam – Dirty  Boar – klinkt natuurlijk lekker, maar is niet geheel toevallig gekozen. Het evenement wordt namelijk gehouden in de Hoge Venen, waar het niet alleen goed toeven is voor gravel-fans, maar ook voor everzwijnen.

Ook bij de Dirty Boar speelt het sociale aspect van de race een grote rol. Wat niet wil zeggen dat je flink aan de bak moet op het parcours van 165 kilometer, door de bossen en velden van de Hoge Venen. Daarbij steek je ook enkele rivieren over.

Ben je niet helemaal zeker of het parcours je wel ligt, of doe je graag wat trainingsrondjes in de Hoge Venen? Op de website van Dirty Boar kun je enkele trainingsroutes downloaden als GPS-bestand. 

Verder moet je nog even geduldig zijn, want inschrijven voor de eerstvolgende editie op 5 september 2020 kan pas vanaf 7 maart.

LTD Gravel Raid – Duitsland

Natuurlijk mag de Gravel Raid van Laurens ten Dam niet ontbreken in dit rijtje. De ex-prof en levensgenieter schotelt je in de Eifel een fantastisch weekend voor op én naast de fiets. 

Een uitdagende route van 110 of 140 in de prachtige Hellenthal-regio staat daar garant voor. Ben je uitgefietst, dan kun je bijkomen op het festivalterrein en genieten van elkaars verhalen. Met live-muziek, goed voedsel en de nodige drankjes bij het kampvuur. Onder het motto ‘Live slow, ride fast’.  

De route, over verharde en onverharde wegen, is uitermate geschikt voor een gravel-bike. Maar ook met een crosser of mountainbike ben je welkom op het gravel-event. 

De volgende LTD Gravel Raid is van 25 tot en met 27 september, en inschrijven is sinds enkele dagen mogelijk op de officiële website.

Eerst wat sfeer proeven? Bekijk dan hieronder de aftermovie van 2019.

Foto bij intro: YouTube / LTD Gravel Raid.