10 prachtige beklimmingen voor op je bucketlist

10 prachtige beklimmingen voor op je bucketlist

Trollstigen

Begin je onmiddellijk te watertanden als je denkt aan spectaculaire beklimmingen met ontelbaar veel haarspeldbochten? Dan is de hoogste tijd om kennis te maken met deze tien epische bergwegen, die niet misstaan op je bucketlist.

Transfagarasan Road

Transfagarasan Road

Deze spectaculaire weg in Roemenië is maar liefst negentig kilometer lang en hij loopt dwars door het Făgărașgebergte. Met een hoogte van zo’n tweeduizend meter is het bovendien een van de hoogstgelegen wegen van het land.

De weg is niet alleen populair bij fietsers. Jeremy Clarkson van het programma Top Gear reed er ooit in een Aston Martin DBS omhoog en noemde het niet voor niks de mooiste weg ter wereld.

Sa Calobra

Sa Calobra

Als je ooit een bezoek brengt aan Mallorca, dan mag je de beklimming van Sa Calobra zeker niet overslaan. Met een gemiddelde van zeven procent en een lengte van tien kilometer is de klim niet heel extreem. Maar het uitzicht én de vele haarspeldbochten maken het wel geweldig om er te fietsen.

Lysebotn

Lysebotn

Lysebotn met z’n vele haarspeldbochten wordt niet voor niks de Alpe d’Huez van Noorwegen genoemd. Maar eigenlijk doe je deze klim daar tekort mee want het is gemakkelijk een van de mooiste beklimmingen van Europa. Via 27 haarspeldbochten maar liefst rij je naar boven vanaf het Lysefjord. Met onderweg een prachtig uitzicht op de omringende bergen en de vallei beneden.

Tizi n Tichka

Tichka

Als je ooit het plan hebt om te gaan fietsen in het Atlasgebergte in Marokko, dan wil je sowieso de Tizi n Tichka niet overslaan. Vertrek je daarbij vanuit Marrakesh dan is het ook meteen een flinke tocht. Na 104 kilometer ben je dan op de top van deze berg met fantastische bochten en superglad asfalt. 

Zigzag Road, Zuluk

Zigzag Road Zuluk

Maar weinig wegen in de wereld kunnen tippen aan de bizarre hoeveelheid bochten van Zigzag Road in India. Meer dan honderd (!) spectaculaire haarspeldbochten krijg je hier voor je kiezen, in zo’n dertig kilometer. Mocht je ooit plannen hebben om naar de Himalaya af te reizen, bereid je dan wel goed voor. Om over deze oude handelsroute te rijden heb namelijk een speciale vergunning nodig. 

Bealach-Na-Ba

Bealach-Na-Ba

Gelukkig kun je ook wat dichter bij huis genieten van prachtige beklimmingen. Bealach-Na-Ba in Schotland is daar het bewijs van. Niet voor niks wordt het één van de mooiste beklimmingen van Groot Brittanië genoemd. Maar weet wel waar je aan begint. Ook al is het gemiddelde stijgingspercentage ‘maar’ zeven procent, je tikt onderweg gerust de twintig procent aan.

Trollstigen

Trollstigen

Trollstigen in Noorwegen is nog zo’n weg die je met gemak tot de mooiste wegen van de wereld mag rekenen. De natuur is wonderschoon dankzij het uitzicht op de fjorden en watervallen onderweg. Via elf haarspeldbochten fiets je in twintig kilometer naar Trollstigheim, waar je een geweldig uitzicht hebt  over de afgelegde weg.

Passo San Boldo

Passo San Boldo

De Passo San Boldo in de Dolomieten is puur genieten als je er fietst, en karakteristiek vanwege zijn tunnels en bruggen. Dankzij de vele stoplichten hoef je niet bang te zijn voor tegenliggers. Gelukkig maar, want zo kun je extra hard genieten van het fabuleuze uitzicht, zodra je weer een tunnel hebt gepasseerd. De weg die in de eerste Wereldoorlog is gebouwd, is zeventien kilometer lang en heeft een stijgingspercentage van ruim zeven procent.

Shafer Canyon Road

Shafer Canyon Road

Niet vies van een ritje offroad met spectaculaire uitzichten? Dan is de Shafer Canyon Road in Utah zeker iets waar je van gaat watertanden. Eenvoudig is deze klim alleen niet, en je moet er wel goed op je hoede zijn als je er naar beneden gaat. 

De weg loopt met maximaal zestien procent behoorlijk stijl omhoog, en je hebt hier niet voor niks een fourwheeldrive nodig als je er met een auto rijdt. De beloning is echter een grandioos uitzicht.

Passo San Gottardo (via Tremola)

Gotthardpas

Je weet dat een klim bijzonder is als de Ronde van Zwitserland er al tientallen keren is gepasseerd. De Passo San Gottardo is dan ook een must do voor wielrenners. De weg vanuit Airolo slingert heerlijk omhoog via 37 haarspeldbochten. 

Wat deze klim extra bijzonder maakt, is dat je ook nog eens aardig wat kilometer over kasseien fietst. Als op een Belgische helling dus, maar dan heel wat langer. Ben je ooit in de buurt van de Gotthardpas, dan weet je dus wat je te doen staat.

Foto’s: Unsplash