4 goede redenen om heel vroeg op te staan

Heel vroeg opstaan, terwijl het eigenlijk niet nodig is? Je moet er misschien niet aan denken. Toch zitten er heel wat voordelen aan voor je gezondheid. Zélfs wanneer je niet iedere dag begint met een rondje op de fiets.

Dag in dag uit vroeg opstaan, om een uurtje of vijf? Als het niet je gewoonte is dan klinkt het wellicht heel onaantrekkelijk. En misschien zelfs een beetje onverstandig. Want voldoende slaap is toch ontzettend belangrijk voor je gezondheid?

Helemaal waar natuurlijk. Maar vroeg opstaan vraagt uiteraard ook van je dat je eerder naar bed gaat. Zodat je wel de slaap krijgt die je nodig hebt.

Nu kun je natuurlijk denken, wat schiet ik er mee op als ik alleen maar mijn slaapritme verschuif? Mijn dag is vervolgens toch even lang? Dat laatste is waar, en toch profiteer je van een aantal voordelen wanneer je vroeger aan je dag begint.

Tijd om eerst te gaan sporten

Uiteraard leent zo’n vroege ochtend zich uitstekend voor een training op de fiets, of een andere sportieve activiteit. Een betere manier om de dag te starten en wakker te worden is er eigenlijk niet. Vooral niet in de lente en zomer, wanneer het al vroeg licht is en de temperatuur ’s ochtends aangenaam is. 

Meteen je training afwerken ’s ochtends heeft bovendien als voordeel dat je er sowieso aan toekomt. Plan je zoiets later op de dag namelijk, dan kan het zomaar zijn dat je geen tijd of zin meer hebt.

’s Ochtends vroeg barst je daarentegen nog van de energie, en daarnaast voelt het heerlijk als je vervolgens aan de rest van je dag begint.

Tijd voor een goed ontbijt

Vroeg opstaan betekent ook dat je alle tijd hebt voor een gezond ontbijt. Geen gehaast dus, waarbij je snel wat naar binnen drukt voordat je het huis uit vliegt, maar voldoende tijd om een degelijk ontbijt klaar te maken. 

Op tijd opstaan geeft je ook nog eens alle gelegenheid om daar in alle rust van te genieten, terwijl je lichaam de tijd heeft om dat voedsel te verteren.  

Tijd voor jezelf

Vroeg opstaan geeft je vooral ook extra tijd voor jezelf. En dat is een luxe, die je ook zeker zo zult ervaren. Je hoeft niet meteen aan je werk te beginnen, terwijl andere gezinsleden waarschijnlijk nog slapen. Zonder enige afleiding kun je dus doen wat je maar wilt.

Mocht je toch graag vroeg aan je werk willen beginnen, dan biedt zelfs dat veel voordelen. Je krijgt nog geen mailtjes of belletjes op zo’n vroeg tijdstip, en kan echt meters maken. Zonder dat mensen meteen iets van je verwachten.

Tegen de tijd dat jij je collega’s spreekt heb je waarschijnlijk al bergen werk verzet. En dat voelt ontzettend goed!

Vroeger beginnen met werken betekent in principe ook dat je meer tijd hebt voor je lunchpauze. Ideaal om op dat moment een rondje op je fiets te maken, als je in de gelegenheid bent. Vooral in de winter, wanneer het ’s ochtends en ’s avonds donker is. 

Een gezondere levensstijl

Door vroeg op te staan zul je automatisch ook afscheid nemen van een aantal minder gezonde gewoonten. Zonder dat je daar moeite voor hoeft te doen. Je favoriete serie bingewatchen tot in de late uurtjes is er niet meer bij bijvoorbeeld. Laat staan dat je laat op de avond nog gaat snacken, met een drankje erbij. 

Ook zul je waarschijnlijk minder tijd doorbrengen op social media. Typisch iets wat je laat op de avond doet, wanneer je geen puf meer hebt voor wat anders.

Dingen die je niet moet doen

Uiteraard zijn er ook dingen die je op zo’n vroeg tijdstip juist niet moet doen. Ga bijvoorbeeld niet meteen je mail openen of je social media checken, en bekijk ook niet meteen het nieuws. Zaken die alleen maar voor onrust zorgen, en bovendien ontzettend je gedachten sturen. Voor je het weet wordt je weer geleefd door de waan van de dag. 

Ben je het niet gewend om vroeg op te staan? Dan is dat wel even een overgang natuurlijk. Maar de voordelen, die ervaar je waarschijnlijk onmiddellijk. En het grootste pluspunt is natuurlijk dat je meer tijd hebt om te gaan fietsen. 

Ben je eenmaal gewend aan het vroege opstaan? Dan is de kans groot dat je nooit meer anders wil.

Foto: Unsplash