Dit moet je weten over de levensduur van je fietshelm

Dit moet je weten over de levensduur van je fietshelm

fietshelm

Wanneer je niet valt, dan gaat een fietshelm een hele poos mee. Maar wanneer is het eigenlijk tijd om je fietshelm te vervangen? En moet er altijd sprake zijn van zichtbare schade in dat geval?

Hoelang je fietshelm meegaat hangt van veel factoren af. Ten eerste hoe vaak je hem gebruikt natuurlijk, en hoe je er mee omgaat. Maar je moet ook geluk hebben dat je er niet mee valt.

In dat laatste geval is het altijd aan te raden om een nieuwe helm te kopen. Zelfs al zie je geen scheur of breuk aan de buitenzijde. De helm kan wel degelijk verzwakt zijn namelijk binnenin, waardoor hij niet meer de volledige bescherming biedt.

Maar stel je voor, je bent zuinig op je helm en je valt niet op je hoofd. Dan gaat een fietshelm uiteraard een hele poos mee. Hoelang exact is helaas niet te zeggen, maar vaak wordt er geadviseerd om een nieuwe fietshelm te kopen na zo’n drie tot vijf jaar. 

Wellicht gaat je helm nog veel langer mee. Maar aangezien je dat moeilijk kunt testen, adviseren producenten doorgaans om je fietshelm bijtijds te vervangen.

Dat je helm langzaam achteruit gaat – ook al ben je er zuinig op – heeft met heel veel invloeden te maken. Ten eerste is er natuurlijk de gewone slijtage door het gebruik. Maar ook het weer, zweet, eventuele haarproducten en zonnebrandcrème laten hun sporen na.

Tips voor een langere levensduur

Ben je zuinig op je fietshelm, dan is het uiteraard slim om hem goed op te bergen tussen het fietsen door. Je helm één keer laten vallen kan namelijk al schade aanrichten waardoor je helm minder bescherming biedt.

En neem je je helm regelmatig mee op reis? Dan moet je eigenlijk nog voorzichtiger zijn. Gelukkig zijn er speciale tassen voor je helm, zodat hij wat beter tegen een stootje kan.

Je fietshelm los in de kofferbak vervoeren is uiteraard ook een slecht idee, gezien de tikken die hij dan krijgt. En laat hem vooral ook niet in een hete auto liggen, want daardoor zal het materiaal ook sneller achteruitgaan.

De beste plek om je helm te bewaren is op een droge, koele plek. En heeft je fietshelm een schoonmaakbeurt nodig? Gebruik dan alleen een mild schoonmaakmiddel, zodat het materiaal niks te lijden heeft. 

Wil je meer weten over hoe je het beste een fietshelm schoonhoudt? Check dan ook deze tips. Daarmee zorg je er niet alleen voor dat je helm langer fris blijft, maar ook dat je minder snel weer een nieuwe hoeft te kopen.

Foto: Pexels